Kopaonik zimi, da! Skijanje, naravno. Samo to? Ne, nikako. Da naša najpoznatija planina nije popularna samo zimi, uverio sam se prošle nedelje u periodu od 22. do 24. juna, kada je zvanično otvorena letnja sezona na Kopaoniku. Za one koje ne znaju, Kopaonik se nalazi u centralnom delu Srbije na oko 270 kilometra južno od Beograda. Uz Beograd, Kopaonik je najpoznatija turistička destinacija naše zemlje. Do Kopaonika se stiže iz dva pravca, istočno preko Brusa i zapadno preko Jošaničke banje. Najveća planina u Srbiji je jedno od mesta koje preko cele godine nudi odlične uslove za aktivan odmor i uživanje. Da je nacionalni park Kopaonik popularan i leti, najbolje ćemo videti po tome što ga još nazivaju i “Sunčanom planinom”, jer godišnje ima preko 200 sunčanih dana. Leto na Kopaoniku je zvanično otvoreno 23. juna manifestacijom pod nazivom “Kopaonik summer opening“. Prvo što bih napisao jeste da na Kopaoniku nisam bio 10 godina, tj prestao sam ovde da dolazim po završetku moje kratke i neslavne “skijaške” karijere. 😊 Po dolasku, primetio sam odličan avanturistički i adrenalinski sadržaj pored hotela Grand, što je bilo dovoljno da znam da će provod biti naredna 2 dana nezaboravan. Ono što mi je takođe ulepšalo dan, bilo je kada je na recepciji došlo do interesatnong nesporazuma, jer nisam bio upisan kao Boris Radošević, već kao Lutajući putnik. Zato, da li ste spremni da lutate sa mnom kroz Kopaonik? Za početak bih se osvrnuo na naše domaćine, a to je upravo MK Mountain Resort. U podnožiju Pančića, na nekih 1750m nadmorske visine, na visoravan zvanu Ravni Kopaonik, nalazi se hotel Grand. Nadomak hotela, nalazi se celo turističko naselje, zajedno sa ski stazom, žičarom i ostalom infrastrukturom. Hotel nudi vrhunsku udobnost i komfort u 201 soba i apartmana. Većina grupe je odmah otišla u spa na relaksaciju i uživanje. Nije teško pogoditi gde sam ja prvo otišao. Pravo u njihov restoran na ručak. Ono zbog čega bih najviše pohvalio hotel Grand je upravo bogata trpeza, odnosno hrana. Razna domaća i tradicionalna jela su pripremljena na orginalan nacin. Zaista sam uživao u svakom zalogalju, pogotovo u rebarcima na kajmaku, gibanici ispod sača, kao i u fenomalnim poslasticama od borovnice. Za svakoga ponešto. Za velike gurmane, odnosno ljude kao sto sam ja – sve! Ono na šta bih se najviše osvrnuo i o čemu bih najviše pisao, to je upravo šta sve od aktivnosti možete da očekujete leti na Kopaoniku. Prvog dana sam odlučio da obiđem i isprobram sve avanturističke aktivnosti. Zip Line? Idem prvi!
Za one koje ne znaju, zip line se nekada koristio za prevoz ljudi preko nepristupačnih terena, kao i za prenos hrane. U nekim mestima u Aziji (pretežno u Kini) i dalje se koristi, ali danas se uglavnom koristi u avanturističke svrhe. Zip Line nudi mogućnost da se uz pomoć postavljene sajle preleti sa jedne strane na drugu, gde ćete osim adrenalina uživati i u fenomenalnom pogledu. Ko želi još više avanture, tu je veoma uzbudljiva voznja bobom na šinama. U pitanju je vrsta roller coastera koji predstavlja pravu letnju atrakciju, gde se spuštate kroz divno šumsko okruzenje pri brzini većoj od 40km na sat. Toliko mi se dopala vožnja, da sam se 3x vraćao za još jedan krug!

Za one kojima je sve ovo malo, na Kopaoniku se organizuju rute za planinski biciklizam. U samom centru je moguće iznamljivanje, a prevoz bicikla je moguć žičarom i do Pančićevog vrha, gde se nalaze odlični tereni za vožnju. Za još više uzbuđenja, pobrinula se i naša reprezentacija koja je igrala protiv Švajcarske. Atmosfera u hotelu je bila fenomenalna, gde je bukvalno cela grupa svim srcem navijala za Srbiju. Nažalost, izgubili smo, tako da smo utehu morali da pronađemo u belom vinu. Drugi dan je bio rezervisan za uživanje. Da planina može da se vidi i iz drugog ugla, pobrinula se ekipa iz skijališta Srbije koja je otvorila žičaru “Pančićev vrh”. Ovom žičarom izlazite na najviši vrh Kopaonika, gde je uživanje u pogledu zagarantovano na 2017m nadmorske visine.

Vrh je dobio ime po našem najpoznatijem botaničaru i naučniku, Josifu Pančiću, koji je bio zaljubljen u Kopaonik i godinama ga je istraživao. Veliku ljubav prema srpskom narodu, Pančić je u svojoj poslednjoj želji iskazao da bude sahranjen na Kopaoniku. Na vrhu se nalazi njegov mauzolej, koji je ostećen tokom Nato bombardovanja Jugoslavije. Sada je gotovo nemoguće doći do mauzoleja, pošto se oko njega nalazi vojna baza Srbije. Ono sto je takođe zanimljivo, jeste da na Kopaoniku uopšte ne raste Pančićeva omorika, već postoje samo nekoliko primeraka stabala koji su donešeni sa Tare u čast Josifa Pančića. Ako ne želite da se vratite žičarom i ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju, moguće je da poletite sa Pančićevog vrha. 😊 Ko želi da uživa u pogledu iz ptičije perspektive, na Kopaoniku možete probati paraglajding, tako što ćete leteti tandem paraglajderom, predviđenim za pilota i putnika. Na osnovu svih ovih aktivnosti, mogu slobodno da kažem da je Kopaonik planina koja je sinonim za sport, avanturu, uživanje i aktivan odmor. Postoje još mnogo načina da uživate na ovoj Sunčanoj planini. Istražite Kopaonik kvadovima i safarijem, oprobajte se u jahanju, ovladajte veštinom streličastva. Naša najpoznatija planina je prava destinacija za beg od gradske gužve.
Planina I leto? Dve reči koje su prividno u potpunom neskladu. Međutim, Kopaonik mi je dokazao da takve dve suprotnosti mogu biti savršeno uskladjenje.

Planina I leto? Na Kopaoniku uvek.